Safarigids school Botswana logboek

Exclusief voor Afrika avonturiers houden wij ter voorbereiding van de trip naar Botswana een logboek bij met nuttige informatie, verhalen en tips ter voorbereiding. Er komt steeds nieuwe informatie bij, dus kom regelmatig even kijken. Ben je intussen zo enthousiast dat je daadwerkelijk mee gaat? Reserveer dan hieronder jouw reis. Ook dan is het leuk om het logboek te blijven volgen.

Vrijdag 23 september 2016

De gidsschool kent verschillende programma’s die je kan verdelen in trainingen voor iedereen die serieus gids wil worden (trail- or nature guide course) en trainingen die gebaseerd zijn op de gidstraining maar gericht zijn op een bijzondere wildernis ervaring, zonder echt gids te willen worden (bush skills course). Hoewel in deze laatste trainingen alle elementen van het gids zijn zitten, heeft het meer het karakter van een kennismaking. Daarnaast is er ook altijd de mogelijkheid om een prive training op maat te maken.

dsc_3-0742-900x600

Uiteraard ben je afhankelijk van de natuur maar een typische week in de Bush Skills Course ziet er ongeveer als volgt uit. Via Johannesburg vlieg je naar het stadje Maun aan de rand van de Okavango delta in Botswana. Op zaterdag wordt je daar opgehaald door de gids en rijd je in een 4×4 in circa 2 uur over zandweggetjes naar het tentenkamp in de delta aan de rand van de Kwapa rivier. Gelijk in de middag ga je een eerste verkennende trail doen waar je zult ontdekkend dat de wilde dieren in en rond het kamp leven.

De rest van de week loop je elke dag in de ochtend en de late middag onder leiding van een gids 3-4 uur door de delta. De wandelingen vinden op verschillende plekken plaats, afhankelijk van de trek van de dieren en wat we die dag willen leren. We wandelen vanuit het kamp maar ook gebruiken we de 4×4 om ergens naar toe te rijden of de boot om naar een eiland te varen. Tussen de middag, op het heetst van de dag als alle dieren rusten in de schaduw, verblijf je in Kwapa Camp. Ook wij rusten in de schaduw en er is tijd voor jezelf of studie.

Je oefent onder andere in het varen met een Mokoro (uitgeholde boomstam), het varen met een motorboot door de delta en in het rijden met een 4×4 auto door onder andere zand en water. Je leert basis wapen technieken en doet schietoefeningen. Je leert sporen lezen, navigeren en basis survival vaardigheden. Theorie over onder andere locale geologie, ecology, astronomy en het weer. En natuurlijk potentieel gevaarlijke dieren benaderen. Ook slaap je een nacht zonder tent op een eiland in de delta onder de sterren.

Een bijzondere ervaring is als je als ‘lead guide’ voorop mag lopen. Jij moet dan ineens de weg wijzen en een inschatting doen of het veilig is. Dan blijkt het heel moeilijk te zijn om bijvoorbeeld de boot weer terug te vinden. Want hoe orienteer je je in de natuur?

Op dag 7 (vrijdag) brengen we je met de 4×4 auto weer naar het vliegveld in Maun, vanwaar je via Johannesburg weer terug naar huis vliegt.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Klik hier voor een vrijblijvende offerte