Gear list

‘ICE AXE.’ Het is september in Nederland, buiten schijnt de zon en is het 20 graden. Ik ben begonnen met mijn voorbereidingen. Jeff, onze IFMGA/ACMG Certified Mountain Guide in the Rockies, stuurt net de ‘gear list’ voor ons avontuur in de Rocky Mountains in Canada over 2 weken. ICE AXE is een van de items die ik mee moet nemen, of bij Jeff moet regelen. “I may have to go to plan B due to the amount of early season snow we have, but you are welcome to join us. The weather is very snowy here and logistics may change, there is up to 60 cm in the mountains and snow below the tree line elevation now 2200m”, schrijft Jeff in zijn email. “I have attached a gear list: Clothing: heavyweight fleece or insulated/down JACKET. Waterproof OUTER JACKET with hood, Waterproof OUTER PANTS, … Equipment: -9degreed sleeping bag, CLIMBING HARNESS, … Pre trip training: up to two weeks prior to our trip begin to wake up gradually earlier, is it not uncommon to wake up at 2-3 am for a summit attempt.”

Ok, denk ik, ‘impressive’, dit gaat wat worden…
En inderdaad, kleding en wijzigende plannen zijn in de bergen aan de orde van de dag. Ik dacht vooraf dat het met die ijsbijl wel niet zo hard zou lopen, maar al op de parkeerplaats bij vertrek krijg ik er een aangereikt. En gelijk daarbij de instructie hoe ‘m te dragen. In ieder geval niet in die handige speciale lusjes op je rugzak. Want dan kan je er niet bij zonder de rugzak af te doen. Je steekt de bijl tussen je rug en je rugzak, dát is de plek.

En ik krijg nog een pakketje wat voelt alsof het enkele kilo’s weegt. Ik wen blijkbaar snel aan het outdoorleven, want gewicht is inderdaad een issue. Onderaan de Peyto Gletsjer, beschut tegen de snijdende wind door een hut van onderzoekers die de verandering van de gletsjer meten, maken we het pakketje open. Het bevat een harnas (enkele lijnen die je om je middel doet met een haak er aan) met ijsschroef (een schroef van ca 10 cm lang met een oog die je met de hand in het ijs kan draaien en waar je iets aan kan haken) en stijgijzers (ijzeren punten die je onder je bergschoenen kunt binden en waarmee je op ijs kan lopen). Het begin van de beklimming van de gletsjer is indrukwekkend: We klimmen aangelijnd 3 meter recht omhoog met ijsbijl en stijgijzers.

Toon van Bergen – eigenaar Napoon B.V.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Wil jij dit avontuur ook doen?

Of meer informatie? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via onderstaande oranje balk of neem contact op via onderstaande 'contact' knop.

Neem contact op