Een kleine stap, en ook een grote.

‘Goed te doen’, zeg ik tegen mijzelf, half overtuigt en half ter geruststelling. Ik sta op het strand en kijk naar de branding. Waar breken de golven? Waar zijn de zandbanken en vooral: hoe hoog zijn de golven? Volgens de golf-websites 90 cm hoog vandaag. Het waait licht en de zon schijnt, ideaal weer. Staand op het strand lijken de golven inderdaad niet te hoog. Ik ben er klaar voor, ik ga er in.

Eenmaal in het water is alles anders. Het is een kleine stap, en ook een grote, van toeschouwer naar deelnemer. Eenmaal in het water heb ik het niet meer voor het zeggen. De stroming trekt aan me en nog geen 10 meter in het water heeft de eerste golf mij al te pakken. Proestend kom ik boven, een ferme slok zeewater rijker. “Dit is nog niet eenvoudig”, denk ik. Het eerste koude water zit in mijn wetsuit. Ik pak mijn plank, ga liggen en peddel lange halen. Met mijn hoofd op het niveau van het water, kijk ik nu 90 cm omhoog naar de top van een golf en voel de kracht.

Eerder, op het strand, voelde ik de kracht niet. Een meter leek ook niet veel, en dan zijn dit niet eens echte hoge golven. Ik krijg respect voor dit natuurgeweld. De golven komen vanuit de oceaan en zijn soms honderden kilometers onderweg voordat ze hier aan het strand aanspoelen. Even probeer ik met kracht de golven te bedwingen, mijn plank er tegen in te sturen. Maar dat hou ik niet lang vol. Al snel begrijp ik dat ik handig moet worden. Ik moet leren met het water mee te gaan, in plaats van er tegen in.

Toon van Bergen – eigenaar Napoon B.V.

Meer lezen over dit avontuur? Klik deze link: Stoked

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Wil jij dit avontuur ook doen?

Of meer informatie? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via onderstaande oranje balk of neem contact op via onderstaande 'contact' knop.

Neem contact op